Forumindex Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök


Forumindex » Allmänt » hur börjar jag?
Skapa nytt ämne  Svara på ämnet Föregående ämne :: Nästa ämne 
hur börjar jag?
InläggPostat: 2011-07-16 20:17:49 Svara med citat
tqila
Registreringsdatum: 16 juli 2011
Inlägg: 8
Ort: herrljunga
får väl börja med att säga hej då jag är ny i forumet.

jag har införskaffat mig ett teleskop och tänkte börja använda detta men då jag är ny inom detta så vet jag inte riktigt hur jag skall börja använda det..

så mina frågor om "hur börjar jag?" rör alltså allt som man skall tänka på när man skall beskåda deepspace-objekt men även närmre objekt.

det jag vet hittills är ju att man skall ha teleskopet utomhus en stund för att kylas ner (15min-1h)

men det är ungefär så mycket jag vet.
(förutom att det kan vara bra att ha en stjärnkarta eller program till datorn för att lättare hitta objekt (t.ex stellarium)

så vad mer behöver jag veta för att se något?
hur går jag tillväga?
skall jag ställa in något särskilt på teleskopet innan och isf hur?

jag har letat runt på flera forum och andra sidor efter en bra "nybörjarguide" men inte hittat något sådant. de flesta nybörjarfrågor tar bara upp frågor rörande vad man skall ha men ingen tar upp frågan efter "hur använder jag det och hur hittar jag objekt" Smile


så kort och gott, alla tips och all hjälp jag kan få för att komma igång med att använda teleskopet och hitta objekt är tacksamma!


kan väl tillägga att det är ett astromaster 130eq jag har:
http://www.astrosweden.se/astromaster-130eq/18535-0

och de standardtillbehören som följde med.

Användarens profil Alla inlägg som tqila gjort Skicka personligt meddelande
InläggPostat: 2011-07-17 11:11:34 Svara med citat
Skafar
Site Admin
Registreringsdatum: 26 november 2007
Inlägg: 157
Ort: Ekeby
Hej tqila

Det finns ju lite olika förutsättningar som måste vara rätt för att man ska kunna börja. Mörker är ett (d.vs om man inte köper en Solfilm http://www.astrosweden.se/thousand-oaks-optical-r-g-solfilter/18825-0 och kikar på Solen). Annars är tyvärr den Svenska ljusa sommaren inte idealisk att börja i. Nu i slutet av juli och början av augusti börjar säsongen (lite beroende på vart man bor i Sverige). Då är det månen du ska börja med tycker jag. Alla börjar med den. Enkelt objekt att finna och stort! På månen kan du testa din utrustning, ganska snabbt kommer du att märka att månen "rör sig". Jag såg att du köpt Astromaster utan motor, det kommer du ganska snabbt vilja ha och en sådan finner du här: http://www.astrosweden.se/motor-astromaster/19233-1

Med motor har du även möjligheten att prova på lite enkel astronomifotografering. Har du en systemkamera (där man kan plocka bort objektivet) kan du med ganska enkla medel prova på. Då behöver du en T-Ring: http://www.astrosweden.se/t-2-ring/18834-0 som passar din kamera och en "näsa": http://www.astrosweden.se/125tum-adapter-t2-utvandig-ganga/18832-0 Troligtvis behöver du även en Barlowlins för att nå fokus. Antingen köper du den med väskan nedan eller för sig själv: http://www.astrosweden.se/bresser-2x-barlowlins-125tum/18696-0

När du väl kommit så långt så vill du säkert prova på lite olika okular. En bra och billig okularväska finner du här: http://www.astrosweden.se/okular-och-filterpaket-125-tum/18537-0 I denna finner du också ett månfilter som gör att du ser kontrasterna lite tydligare och ger även möjlighet att studera månen då den är full och väldigt ljus!

Så hade jag börjat om jag var i dina kläder. Ingen idé att försöka sig på de lite svårare objekten till att börja med. Variabler och sådant som jag sett att du blivit rekommenderad i andra forum får komma lite senare. Planeterna är nästa naturliga steg. Sen de stora M objekten. Hör gärna av dig när du kommit en bit.

Mvh //Micke

_________________
Moderator Astrosweden forum

http://astrosweden.se
Användarens profil Alla inlägg som Skafar gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
InläggPostat: 2011-07-17 19:47:08 Svara med citat
tqila
Registreringsdatum: 16 juli 2011
Inlägg: 8
Ort: herrljunga
hur vet jag vilken t-ring som passar min kamera? vad jag såg så har astrosweden två t-ringar men stod ingen info om vilka som passar till vilka kameror
(har ingen kamera än men planerar att köpa in en, någon kanske t.om kan tipsa om en bra systemkamera för astrofotografering som inte kostar för mycket)

och när det kommer till okularsetet, har inte det andra setet (Astro okularväska) en medföljande kamera-adapter med t-ring? men det kanske inte är samma sak? eller det kanske är bättre att köpa dessa grejjer löst och det okularsetet som du tipsa om?


hur som helst så var jag ute igår och kollade på månen men förstår inte riktigt hur jag skall ställa upp teleskopet "rätt" från början, dvs vad det ska ha för utgångspunkt när jag börjar använda det (det går ju att ställa in så det lutar åt alla möjliga håll :p)

och att använda rödpunkts-siktet har ingen aning om hur jag gör samt hur jag gör en polinställning som jag sett många sagt är viktigt för att lätt kunna följa objekt.


EDIT: har nu fått lite koll på rödpunktssiktet och hur jag skall ställa upp teleskopet. men frågorna angående okular/kamera-tillbehören osv kvarstår.

Användarens profil Alla inlägg som tqila gjort Skicka personligt meddelande
InläggPostat: 2011-07-18 12:23:46 Svara med citat
Gäst
Hej

Du uppger vilken kamera du har vid köp av T-Ring. Du kan köpa en enkel DSLR kamera på blocket. Ju bättre de är ju bättre bilder får du. Vill du ha riktigt bra bilder får du modifiera (plocka bort IR filtret) eller köpa en CCD kamera.

Kamera adapter följer med Astro okularväska men du behöver trots allt en T-Ring.

Rödpunktsiktet är ett hjälpmedel för att sikta in teleskopet som ju har en hög förstoring på ett enklare sätt kan man säga. Du sätter på det så det lyser en röd punkt. Denna punkt ska stämma överens med vad du ser i teleskopet. Ska du kika på månen t.ex. så siktar du in den först med rödpunktsiktet och kikar sen i teleskopet.

Trevligt att du gjort framsteg! Mvh //Micke

InläggPostat: 2011-07-18 12:47:14 Svara med citat
tqila
Registreringsdatum: 16 juli 2011
Inlägg: 8
Ort: herrljunga
vad är det för skillnad på en dslr-kamera och en systemkamera?
eller rättare sagt, hur vet jag att det är en dslr-kamera jag köper?
så jag inte går och köper fel kamera Smile


men å andra sidan att sitta och modifiera kameran/filtret själv är nog inget jag skall syssla med så kanske bättre att köpa en ccd-kamera i framtiden istället. (såg ju ut att vara billigare än systemkamera också, qcam6 för ca 3k när en bra systemkamera kostar ca 5k)

såg iofs nu att det var en mono (=ej färg?) :/ de med färg var "lite" dyrare.

Användarens profil Alla inlägg som tqila gjort Skicka personligt meddelande
 hur börjar jag? 
 Forumindex » Allmänt
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)  
Sida 1 av 1  

  
  
 Skapa nytt ämne  Svara på ämnet  

Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group Designed for Trushkin.net | Themes Database
Sidan tog 1.74 sekunder att ladda.