Forumindex Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök


Forumindex » Teleskop » Bra teleskop för bla foto.
Skapa nytt ämne  Svara på ämnet Föregående ämne :: Nästa ämne 
Bra teleskop för bla foto.
InläggPostat: 2011-09-11 17:50:57 Svara med citat
campokatt
Registreringsdatum: 11 september 2011
Inlägg: 3
Säkert en väldigt vanlig fråga men ställer den ändå.

Har kikat lite på ett Celestron Advanced C8-SGT XLT. Lite dyrt egentligen men ska jag ändå köpa så kan det ju vara värt att köpa riktigt bra grejer från början. Det käns oxå lite smidigare än en lång refraktor.
Nått attat jag borde kika på istället?

Är detta ett lämpligt teleskop för foto? Vad för grejer behöver jag mer förutom kameraadapter och c2 ring? Säg att hela min budget ät max 20000:-
Är det smartare att skippa systemkameran helt och köra med en ccd? Blir inte bildfilerna alldeles för små för utskrifter då?

/Mattias

Användarens profil Alla inlägg som campokatt gjort Skicka personligt meddelande
InläggPostat: 2011-09-11 19:05:05 Svara med citat
campokatt
Registreringsdatum: 11 september 2011
Inlägg: 3
Glömde en fråga. Kan ett teleskop med en sådan datastyrd motordriven montering följa objekt man vill fota utan att köpa en sådan där autoguider?

Användarens profil Alla inlägg som campokatt gjort Skicka personligt meddelande
InläggPostat: 2011-09-12 13:53:10 Svara med citat
Skafar
Site Admin
Registreringsdatum: 26 november 2007
Inlägg: 157
Ort: Ekeby
Hej Mattias. Celestron Advanced C8-SGT XLT är ett bra nybörjarteleskop som fungerar även för astronomifoto. Med det sagt så innebär inte det att det är det ideala teleskopet. Både montering och tub har sina brister. Monteringen orkar inte med så mycket mer än själva tuben då det kommer till astronomifoto. När man fotograferar så krävs som du skriver även någon form av autoguidning. Detta på grund av att monteringen inte är av den kvalité som erbjuder en exakt följning som det krävs då man fotograferar objekt på ibland flera miljoner ljusårs avstånd.

Detta innebär inte att det inte fungerar, man kan få till OK bilder men inte riktigt bra om man är av den kräsnare sorten vilket man blir ganska snabbt inom denna hobby.

Optiken är av den äldre sorten Schmidt-Cassegrain. Det har hänt en hel del under de senaste åren på den fronten. Schmidt-Cassegrain optik har en egenhet som gärna gör att stjärnorna blir lite "blaffiga". Man tappar även en del kontrast. Men även här, fungerar och jag har själv fotograferat med Schmidt-Cassegrain under många år.

Ska man satasa på astronomifoto helt ut är det monteringen man ska koncentrera sig på i första hand. Jag brukar alltid rekommendera en EQ6.a eller en CGEM. Dessa monteringar säkrar en bra grund för mycket av den astronomifotograferingen som görs i Sverige idag. Till detta rekommenderar jag gärna en liten refraktor. En liten bra refraktor gör det hela så mycket enklare att komma igång. Att ge sig på teleskop med hög brännvidd gör det bara jobbigt! Här står man då inför ett val, en liten refraktor är inte så kul att kika igenom. Ska du bara astronomifotografera så är det inget svårt val.

När det gäller kamera så ja, en CCD kamera är bättre än en systemkamera. Dessa är kylda vilket innebär att man kan exponera under många timmar under en natt utan att få heta pixlar på sina bilder. Man slipper även att ta en massa dark bilder osv. CCD kameran är ljuskänsligare och saknar IR filtret som sitter på de flesta systemkameror och som blockerar de röda våglängderna som det ju finns mycket av ute i rymden. Men precis som alla de andra svaren så avslutar jag med men, detta funkar också, i varje fall till en början innan man börjat komma upp i de avancerade nivåerna. Jag har sett många fina astronomifoto med systemkameror. Man kan ju även modifiera dessa och ta bort IR filtret men jag tycker var och sak passar bäst till sitt. Frågan angående utskrifter ligger långt fram i tiden. Att komma igång och astronomifotografera tar sin lilla tid. Köper du en CCD kamera med stort chip så är utskrifter inga problem.

Mitt svar är med andra ord inte glasklart och enkelt. Precis som astronomifotografering kan man säga! Smile

Mvh //Micke

_________________
Moderator Astrosweden forum

http://astrosweden.se
Användarens profil Alla inlägg som Skafar gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
InläggPostat: 2011-09-12 15:03:21 Svara med citat
campokatt
Registreringsdatum: 11 september 2011
Inlägg: 3
Ok.
Så en 80mm Astro ED refraktor för 6950:-är ett bättre alternativ då kanske? Och komplettera med en "Astro okularväska" för 1490:- och en EQ6 för 11950:-(lite dyr kanske... Kanske finns billigare lika bra till en mindre tub?)
Sen fattas väll bara en kamera adapter för att man ska komma igång eller?
Extra tub med autoguider kan man ju ta på nästa lön... Wink

En svår fråga att svara på kanske men hur långt räcker en sån refraktor??
Om man vill fota våra egna planeter och även nebulosor o liknande utanför vårat solsystem? Hur mycket mindre kan man se med den jämfört med 8" alternativet??

Användarens profil Alla inlägg som campokatt gjort Skicka personligt meddelande
InläggPostat: 2011-09-12 19:19:20 Svara med citat
int0x21
Registreringsdatum: 04 september 2011
Inlägg: 4
Jag införskaffade nyligen teleskop och gjorde misstaget att ta ett billigare sett för att starta med. Tack och lov kunde det lösa sig och jag bytte upp mig till CG-5 GT montering med Explorer-200PDS där min budget tog slut.

Det jag lärde mig på den korta vändan var att monteringen spelar mycker mer roll än man tror så jag hade sattsat på den bästa monteringen som får plats i budgeten för att ha en bas som håller sen kan man spara upp till en bättre tub och för min del tror jag 200PDS kommer hålla mig sysselsatt tills jag lärt mig hur allt fungerar så när min förmåga kommit ikapp så blir det ny tub.

Bara en tankegång du kan ha många tuber på en monteringen så det finns ett bra skäl att lägga initiela delen på t.ex EQ6 Pro och en billigare tub.

Jag planerar t.ex att köpa en refraktor senare.
Jag är dock så nybörjare man kan bli men det var vad jag kom fram till i mitt fall.

Användarens profil Alla inlägg som int0x21 gjort Skicka personligt meddelande
InläggPostat: 2011-09-13 21:50:03 Svara med citat
Skafar
Site Admin
Registreringsdatum: 26 november 2007
Inlägg: 157
Ort: Ekeby
Hej

Jo man kan ju då tyvärr se mycket mindre som du skriver. Med en 80mm kan man ta fina bilder på de stora objekten som M42, M31 osv. Till planetfoto ställer jag mig tveksam. Det är tyvärr så att det inte finns något teleskop som fungerar bra till allt. Man kan förenklat säga så här. Stora objekt kräver litet teleskop, små objekt stora teleskop. För att komma igång på enklaste sätt så börjar man med ett litet teleskop som är lättare att fotografera med eftersom det är mer förlåtande vid följningen. Att köpa en något billigare montering till ett litet teleskop kan därför fungera men jag väljer att se på lång sikt. Med en EQ6.a så kan du hänga på en mängd olika teleskop utan problem.

Det hela är egentligen en kompromiss om vad man är beredd att lägga på sin hobby. Ju bättre grejor man har, ju bättre bilder kan man ta. Sen är den stora konsten att bildbehandla på ett snyggt och naturligt sätt.

Mvh //Micke

_________________
Moderator Astrosweden forum

http://astrosweden.se
Användarens profil Alla inlägg som Skafar gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
 Bra teleskop för bla foto. 
 Forumindex » Teleskop
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)  
Sida 1 av 1  

  
  
 Skapa nytt ämne  Svara på ämnet  

Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group Designed for Trushkin.net | Themes Database
Sidan tog 1.11 sekunder att ladda.