Forumindex Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök


Forumindex » Teleskop » PST VS Lunt
Skapa nytt ämne  Svara på ämnet Föregående ämne :: Nästa ämne 
PST VS Lunt
InläggPostat: 2010-07-18 12:03:56 Svara med citat
Skafar
Site Admin
Registreringsdatum: 26 november 2007
Inlägg: 157
Ort: Ekeby
Hej

Jag har kört en liten test med Lunt och PST nu här under ett par Soliga sommardagar. Både Lunt och PST teleskop kan ni köpa hos oss på AstroSweden. Klicka på denna länk för att se alla våra Solteleskop och tillbehör: http://astrosweden.se/Astronomi_Utrustning/Bidvisning/main_bilder.asp?Idobjekttyp=main_bilder.asp%3FIdobjekttyp%3D1&Frisok=Sol

Förberedelser innan observation av Solen som jag ”varmt” rekommenderar är :

• Något att dricka
• Keps på huvudet
• Insmord med hög solskyddsfaktor
• Någonstans att skugga sig då man låter andra kika
• Ett zoomokular då detta förenklar betydligt då man kryper in på detaljer på Solens yta. Det är efter ett tag riktigt varmt och då vill man inte hålla på med att byta okular och söka fokus hit och dit. Framför allt med Lunten då denna saknar riktmedel och blir man av med Solen är den faktiskt inte så lätt att hitta igen!

Här är en sammanfattning om vad jag tyckte när det gäller Coronado PST™ 40mm VS Lunt LS60THa/B600:

Testade Lunten i det fina vädret idag och måste säga att jag blev förvånad! Trodde att Lunten skulle utklassa PST.n med sina 20mm större apparatur men så var faktiskt inte fallet.

Satte upp PST.n parallellt med Lunten på Meaden och växlade mellan dessa. Här fann jag ganska snabbt ett stort plus med PST.n, att hitta Solen! Så enkelt det är med PST.ns suveräna rikthjälpmedel! På 5 sekunder är man igång och kikar på Solen med denna. Med Lunten tog det säkert ett par minuter kisandes mot Solen.

Efter att ha riktat in båda med Solen i centrum började jag den visuella jämförelsen. Med ett Celestron 25-8 okular svepte jag blicken över Solens yta. Lunten visade lite förvånansvärt en detaljlös yta på Solen hur man än ställer filtret. Ok det är kanske inte det den i huvudsak är utvecklad för, protuberanserna syns tydligt men det gör det på PST.n också! Kanske var Lunten marginellt lite bättre än med PST.n på den här punkten. Men med PST.n får man dessutom då en fin bild av den gryniga ytan med lite fläckar och riles (rännilar) i annan färg. Dessa kan man även se inverterade med PST.n om man ställer filtret.

Nästa test var med lite högre förstoring på en enskild protuberans. Här visade båda teleskopen upp en fin och spännande vy på detta fenomen. Man slås lite av det fantastiska att man faktisk kan se detta som amatör med ett instrument som faktisk är så förhållandevis billigt! Detta kunde man ju inte drömma om för bara ett par år sedan!

Testet gick vidare och jag riktade in teleskopet mot en av de få Solfläckar som man sett i år och som fanns just denna dag. Glädjande nog för oss som gillar att kika på Solen verkar det ju som vi går mot en fin tid då det gäller just Solfläckar eftersom de tenderar att bli allt vanligare. PST och LUNT teleskopen är ju som sagt kanske inte utvecklade för Solfläckar i första hand men jag tycker det är en bonus om man kan studera dessa också. Som jag skrev innan så visar Lunten förvånansvärt lite av denna vara! En röd (död) yta är vad man ser genom Lunten, Solfäcken såg jag men inte på något ”kul” sätt”, det såg liksom inte verkligt ut, svårt att förklara. PST.n däremot visar upp hela registret, den gryniga ytan med lite fläckar och riles (rännilar) i annan färg.

Här avslutades min test. Så långt anser jag PST,n som en klar vinnare. Återstår att göra ett ordentligt fotograferingstest som man ju tycker att Lunten borde vinna med tanke på apparatur. Återkommer med denna när den är genomförd.

Mvh //Micke

_________________
Moderator Astrosweden forum

http://astrosweden.se
Användarens profil Alla inlägg som Skafar gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
 PST VS Lunt 
 Forumindex » Teleskop
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)  
Sida 1 av 1  

  
  
 Skapa nytt ämne  Svara på ämnet  

Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group Designed for Trushkin.net | Themes Database
Sidan tog 0.31 sekunder att ladda.