Forumindex Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök


Forumindex » Astronomiträffar » Khyl-Sagittarius
Skapa nytt ämne  Svara på ämnet Föregående ämne :: Nästa ämne 
Khyl-Sagittarius
InläggPostat: 2010-08-15 13:21:11 Svara med citat
Skafar
Site Admin
Registreringsdatum: 26 november 2007
Inlägg: 157
Ort: Ekeby
Hej

Då var en riktig Amatörastronomträffarvecka över! Första anhalten var Khyls observatoriets invigningsträff nere på Österlen. I en helt underbar miljö ett par hundra meter ifrån stranden ligger Khyls observatoriet som ägs av min kompis Lennart. Lennart, jag och Christer hade planerat länge att göra en liten happening när observatoriet stod helt klart. Nu var det ju inte riktigt klart men väl så pass så att man kunde få en aning om hur det kommer till att bli. Allmänheten var inbjuden och pressen var där. Ca 30-35 personer kom under de två dagarna och vi får nog anse det som väldigt bra då det trots allt var första träffen! Vid våra mer inarbetade träffar kommer det ungefär dubbelt så många och i år var det just det på Ölands Sagittarius träff, ca 60 pers.Här ser ni Lennarts fina Observatorium. Granarna? Ska kanske ersättas med något lägre varianter.På denna träff var det väldigt blandat med folk. Kul att i princip alla var nyfikna nybörjare!Solen var tyvärr det ända objekt vi kunde Observera då vädret inte var på vår sida. Framåt småtimmarna lyckades vi trots allt se några Perseider och även M27 han vi skymta med 12” Dobson.


I år hade verkligen Ölandsträffen ett bra upplägg! Dagarna var späckade med föredrag!Inte bara teoretiska föredrag. Här fick vi en förevisning i kollimeringens svåra konst av Nils Olof Carlin.


Framåt kvällen sprack himmelen upp som den brukar göra på Öland! En fantastisk kväll väntade!Kul bild då Christer springer runt och lyser på alla med en röd lampa! Vi använde den tekniken på många bilder under kvällen. Som ni ser är plattan fullsmockad med folk! Säkert ett 30-tal teleskop uppställda. På bilden kan man även ana två Perseider!
Den här ”hängde” jag vid under större delen av kvällen! Kurts 15” bino är som ett fönster ut i Universum! Svårt att beskriva men det är som man bara hänger ut huvudet från ett rymdskepp som är på plats! Helt magsikt! I denna bino fick jag några av mina absolut finaste ögonblick kikandes genom ett teleskop! M31, M13, M27 och framför allt Veil nebulosan med booster filter, man tappade nästan andan! Jupiter får jag inte glömma! Månarna var som små diskar, bandet som nu är ensamt syntes extremt detaljerat och man kunde även se andra små fina detaljer i detta och runt om på planetens ”yta”.
Dubbel dubbeln kikade vi aldrig på men denna Dubbel Dubbel är minst lika imponerande! Även här ser man en Perseid. Nu ser vi fram emot nästa träff i Mariestad.
Mvh //Micke

_________________
Moderator Astrosweden forum

http://astrosweden.se
Användarens profil Alla inlägg som Skafar gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
 Khyl-Sagittarius 
 Forumindex » Astronomiträffar
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)  
Sida 1 av 1  

  
  
 Skapa nytt ämne  Svara på ämnet  

Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group Designed for Trushkin.net | Themes Database
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.