Forumindex Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök


Forumindex » Teleskop » Vad ska jag välja?
Skapa nytt ämne  Svara på ämnet Föregående ämne :: Nästa ämne 
Vad ska jag välja?
InläggPostat: 2011-05-29 17:54:24 Svara med citat
Fredisaurus
Registreringsdatum: 29 maj 2011
Inlägg: 1
Hej! Jag har länge varit intresserad av att köpa ett riktigt teleskop, efter att ha haft ett plastigt när jag var barn, och med ett stort intresse för rymden!
Har satt mig in relativt väl i ämnet de senaste veckorna, och börjar nu få en uppfattning av vad jag vill ha, men speciellt lätt är det ändå inte!
Min budget var ursprungligen på ca fyratusen, men nu är jag villig att lägga iallafall tio!
Jag vill kunna se mängder av nebulosor och stjärnhopar, planeterna såklart, och även galaxer. Om jag har uppfattat rätt så är dock galaxer lite trixigare att få fina bilder på än det övriga, och jag är inte intresserad av att titta på små dimmiga ljusfläckar. Därmed går allt under 150mm öppning bort, är det inte så?
Känner ganska starkt för Bresser Messier R-152S/760 (EQ-MON2), vill helst ha ett refraktorteleskop då newtonreflektorn verkar rätt svårhanterad för en nybörjare/amatör och behöver ställas in ofta?
Och det är just där skon klämmer, newtonteleskopen ger ju en mycket större öppning för pengarna, och jag har nästan råd att gå upp emot 250mm, kanske även 300. Läser runt mycket och har uppfattat att ett teleskop med så stor öppning erbjuder riktigt magnifika bilder av galaxer och nebulosor.
Vad tror ni om saken? Borde jag byta spår och rikta in mig på ett spegelteleskop istället? Dobsonmonterade går bort eftersom jag vill kunna fota också, annars hade ju det varit det bästa!

Användarens profil Alla inlägg som Fredisaurus gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post
InläggPostat: 2011-05-30 18:41:38 Svara med citat
Skafar
Site Admin
Registreringsdatum: 26 november 2007
Inlägg: 157
Ort: Ekeby
Hej Fredisaurus

Din fråga är inte så enkel att svara på. Många vill väldigt mycket, fotografera, se planeter och Galaxer med god kvalité samtidigt som dom har en ytterst begränsad budget. Tyvärr måste jag säga att det är omöjligt! Kring 10000:- börjar man komma upp i vad vi anser acceptabel nivå för att kunna astronomifotografera. Man kan det med våra aldra enklaste teleskop också men då bara på planeterna och månen. För att fotografera Deep-Sky krävs först och främst en stabil och bra montering. Dessa hittar man tyvärr inte i de billigare klasserna. Jag brukar säga att någorlunda seriös astrofoto utrustning börjar med detta teleskop: http://www.astrosweden.se/celestron-advanced-c6-sgt-xlt/18582-0 Visst man kan gå på något mindre modeller också som detta t.ex. http://www.astrosweden.se/meade-etx-125-premier-edition/18541-0 men ska sanningen fram så är det en bra EQ montering med autoguider möjlighet som är nyckeln till framgång.
Läs gärna under frågor och svar på vår hemsida:
http://www.astrosweden.se/fragor-svar#a_2 När det då gäller att kunna göra allt så finns det nästan inget teleskop som kan det. man måste nästa välja vad man ska rikta in sig på. För att kunna se detaljer i Deep-Sky objekt krävs stora ljussamlande teleskop. Typ 12-16 Dobson inte ens då ska man förvänta sig några Hubble bilder vilket tyvärr många gör. Man måste ta emot det man ser med ödmjukhet och förstå att det ljus man ser och som samlas in i ögat kanske har färdats i miljontals år! Det är mycket av en känsla och en nyfikenhet som växer med små detaljer.
Så till sist, vill man studera med sina egna ögon är det apparatur som gäller! Så stort som möjligt helt enkelt! Är det astronomifoto man är ute efter, satsa på en bra montering och börja med en liten tub.
Mvh //Micke

_________________
Moderator Astrosweden forum

http://astrosweden.se
Användarens profil Alla inlägg som Skafar gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
InläggPostat: 2011-06-28 10:16:35 Svara med citat
Nils Olof
Registreringsdatum: 29 november 2010
Inlägg: 7
Ort: Skövde
Hej Micke!
Det var ett tag sen jag var inne på forumet, men...
Du skrev:
"Så till sist, vill man studera med sina egna ögon är det apparatur som gäller! "

Apparatur behövs förstås, men jag utgår från att det var rättstavningsprogrammet som tänkte själv!
Du måste ha menat "apertur", dvs (ljus-)öppning (dvs objektivets diameter). Den som inte genomskådar tryckfelet får nog svårt att finna meningen med meningen.

Annars har du helt rätt. Utgående från budgeten som antas vara begränsad kan man välja enkel montering, gärna Dobson, och få en så stor ljussamlande spegel som möjligt för pengarna (men okular måste också få ta plats i budgeten). Till foto gäller en bra montering i första hand. Vill man kombinera så går det, men då är det budgeten som får förstoras drastiskt.

Användarens profil Alla inlägg som Nils Olof gjort Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
 Vad ska jag välja? 
 Forumindex » Teleskop
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)  
Sida 1 av 1  

  
  
 Skapa nytt ämne  Svara på ämnet  

Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group Designed for Trushkin.net | Themes Database
Sidan tog 4.94 sekunder att ladda.