Forumindex Logga in Bli medlem Vanliga frågor Medlemslista Sök


Forumindex » Teleskop » Beslutsstöd teleskop 10-20 tsek
Skapa nytt ämne  Svara på ämnet Föregående ämne :: Nästa ämne 
Beslutsstöd teleskop 10-20 tsek
InläggPostat: 2011-08-28 20:03:05 Svara med citat
Cassini
Registreringsdatum: 28 augusti 2011
Inlägg: 3
Först hade jag tänkt att maila Astrosweden direkt men kanske finns det ett allmänt intresse om det skulle dyka upp några bra svar på mina frågor så det blev en forumtråd istället. Man kan ju alltid hoppas att Skafar ser tråden. Very Happy

Nåja, jag fick upp mitt intresse för astronomi redan som 10-åring. Jag har otroligt starka minnen av när jag satt med pappas uppslagsverk i knäet och med hjälp av en 7x50 från Ellos satt jag på mitt barnrumsgolv i mörkret och försökte lokalisera stjärnbilder med hjälp av den lilla stjärnkartan som fanns i uppslagsverket. Givetvis kunde jag inte hitta några passande mönster, men så helt plötsligt fick jag se en hop stjärnor som lös starkt. Jag rös när jag såg en bild av Plejaderna bredvid stjärnkartan. Det var ju den!

Efter det äventyret rullade det på och som stolt 14-åring lade jag hela min besparing på en Kowa tubkikare som jag hade mycket glädje av.

Sedan blev man vuxen och allt kom mellan mig och stjärnorna. Dock har jag trots allt ägt ett par Meade teleskop men de användes aldrig i någon större utsträckning eftersom man bodde i lägenhet, hade småbarn osv.

Nu bor jag dock i hus och börjar att snegla på att ta upp min hobby igen. Det har ju hänt otroligt mycket sista 15 åren. När man höll på som mest fanns ju inte ens internet.

Så jag har börjat titta på lite olika lösningar. Egentligen är min kravspecifikation:

*10-20 tsek (teleskop+montering+åtminstone ett par okular). Sedan lär det väl summeras uppåt när tillbehörslistan växer. Men grunden bör ligga runt 10-20 tsek (tror jag, ni får gärna förklara för mig om detta är fel tänkt).
* Ska mest användas på altanen men ibland även färdas med bil 1 mil för riktigt mörk himmel. Så hyggligt portabelt och tåligt.
* Jag är otroligt sugen på att börja fota eftersom jag gillar "vanlig" foto och utrustningen måste ge ett vettigt resultat på DSO (jag vet att det kommer ta tid och ork att nå dit). Dator, kamera och PS har jag redan.
*Det kommer även bli en hel del visuella observationer så lite krut måste det vara i teleskopet.

Jag har tittat på C6-SGT XLT som verkar passa bra. Den verkar även väldigt poppis bland medlemmarna på Cloudy Night. Jag har dock även funderat på GSO 6" RC med ett bra stativ. Då springer priset iväg, men kanske är det värt 10 tsek mer? Hur bra är stativet som följer med C6:an egentligen jämfört mot tex EQ6? Kan en fullfjädrad amatör uppskatta kvalitetsskillnaden?

Andra bra alternativ som skulle funka?

Det lär ju tillkomma en del utrustning och här känner jag mig en aning vilsen faktiskt. Har ju inte hängt med i tekniksvängen helt och hållet. Vad skulle jag behöva för tillbehör (gärna med länkar från Astrosweden) för att kunna optimera fotograferandet? Autoguider med kamera? f-reducerare? Vore toppen med några "måsten" så att man direkt kan få en set-up man kan "växa in i".

Tacksam för all hjälp för att ge lite stöd i beslutsprocessen.

Användarens profil Alla inlägg som Cassini gjort Skicka personligt meddelande
InläggPostat: 2011-08-29 13:47:00 Svara med citat
Skafar
Site Admin
Registreringsdatum: 26 november 2007
Inlägg: 157
Ort: Ekeby
Hej Cassini

Ja det är inte helt lätt det här det är vi medvetna om. 20" är ju en hyfsad budget och jag förstår att du i varje fall förstått att det lätt kan springa iväg då det gäller denna hobby. Framför allt då det gäller astronomifotografering Smile

Som jag sagt till många kunder så gäller det att bestämma sig för vad man ska inrikta sig på. Du har ju tänkt till här med att det ska vara portabelt, du vill kunna observera visuellt och då även fotografera med teleskopet. Det sista ställer stora krav på framför allt monteringen. För visuellt bruk brukar vi rekommendera stora teleskop med stor öppning. Gärna ett Dobson. För astronomifoto gäller inte samma sak, här fungerar det med en liten tub på en bra montering.

EQ6.an får nog räknas som Sveriges populäraste då det gäller astronomifoto. Den är väl beprövad och väldigt omtyckt. Jag skulle absolut satsat på den med din budget. Detta är en bra grund, sen när det kommer till tuben så finns det nog lika många råd som det finns tuber Smile Enklast är att börja med en liten bra refraktor typ denna: http://www.astrosweden.se/80mm-astro-ed/18630-0 Denna i kombination med EQ6.an ger dig en utmärkt fotoplatform som du kan bygga vidare på. För att nå bra resultat med astrofoto så krävs långa exponeringstider och detta innebär i sin tur att man guidar det hela på något vis. Ett guideteleskop krävs: http://www.astrosweden.se/lunatico-60mm-guideteleskop/19074-0 och en guider: http://www.astrosweden.se/nexguide-autoguider-stand-alone-/19025-0 Nu har vi tyvärr redan sprungit iväg långt ovanför din budget, tänk vad snabbt det kan gå! Smile

Vi har ju även satt ihop några astrofotopaket: http://www.astrosweden.se/astronomi/teleskop/astronomi-fotopaket/5643 Det dyraste av dessa ligger ju väl innanför din budget: http://www.astrosweden.se/standard-nyborjare-afp03/19343-0 och som du ser så kan man få fram riktigt bra bilder med detta! Kanske är det något att satsa på? Monteringen i det paketet är inte lika bra som EQ6.an men som sagt helt OK.

Ett riktigt bra astrofotosettupp hade jag tyckt detta skulle vara detta:

EQ6: http://www.astrosweden.se/eq6-pro-synscan/18568-0

Explorer-190MN Pro Mak-Newton: http://www.astrosweden.se/explorer-190mn-pro-mak-newton/18728-0

Men här springer priset iväg ytterligare...

Tillbehör är ju lite beroende på vad man köper för teleskop. Annars är ju värmeband och kontrollenhet till dessa i princip nödvändiga i vårt fuktiga land:

http://www.astrosweden.se/kendrick-dual-channel-controller/18856-0

http://www.astrosweden.se/kendrick-varmeband/18857-0

Okular kan man aldrig få för många av, Celestrons senaste tillskott på denna fronten tycker jag både är prisvärt och riktigt bra! http://www.astrosweden.se/celestron-2-tum-okular-och-filterpaket/19300-0

Listan kan göras lång, väldigt lång. Men börja i någonstans måste man ju. Tror astrofotopaketet hade funkat utmärkt för dig: http://www.astrosweden.se/standard-nyborjare-afp03/19343-0

Mvh //Micke

_________________
Moderator Astrosweden forum

http://astrosweden.se
Användarens profil Alla inlägg som Skafar gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
InläggPostat: 2011-08-29 16:40:18 Svara med citat
Cassini
Registreringsdatum: 28 augusti 2011
Inlägg: 3
Tack för ett mycket utförligt svar!

Jag är dock lite nyfiken på varför du inte tog upp varken C6-SCT eller GSO 6" RC? Just C6-SCT tycker jag verkar klart smidigare än Newtonteleskopet i samma serie som du rekommenderar? Man skulle ju kunna pimpa till den med ett EQ6 men jag antar att det inte går att köra enbart tuben?

Explorer 190-MN du visar ser trevlig ut, men är ju en aning klumpigare samt dyrare än tex GSO 6" RC. Är den så pass mycket bättre? Jag gillar formatet på SCT och RC.

En snygg liten refraktor har jag också varit inne på. Men jag är kanske drabbad av (det som alla amatörastronomer verkar drabbas av till och från) just det här med diametern. 150mm är ju trots allt mer än 80mm Smile

I övrigt så var tillbehören intressanta men måste man verkligen ha en guider om man kör med datorn? Räcker det inte med någon lite guidekamera kopplat till guidetelskopet och så låter man något program på datorn ta hand om guidningen?

Återigen, tack för många bra tips!

Användarens profil Alla inlägg som Cassini gjort Skicka personligt meddelande
InläggPostat: 2011-08-30 11:32:39 Svara med citat
Skafar
Site Admin
Registreringsdatum: 26 november 2007
Inlägg: 157
Ort: Ekeby
Hej

Ja det finns som sagt lika många tankar om vad som är bäst som det finns teleskop Very Happy Både C6-SCT och GSO 6" RC är givetvis också bra tuber. Men jag har sett de bästa resultaten med just Explorer 190-MN. Letar man på nätet finner man säkert bra bilder även med de andra. Är man i denna prisklass så blir man med största sannolikhet nöjd. Skillnaden uppåt sen i prisklass är ju mest storleken på teleskopet och här ska man passa sig då större teleskop med högre brännvidd kräver mer av både utrustningen och förhållandena.

Därav mitt förslag på en bra liten refraktor som är det absolut enklaste sättet att komma igång med. Very Happy

Det finns två varianter av guider, traditionell som man kopplar till datorn: http://www.astrosweden.se/qcam5-guider-guide-planetkamera-mono/18641-0 eller Stand-alone: http://www.astrosweden.se/nexguide-autoguider-stand-alone-/19025-0 den behöver du ingen dator till. Så din fråga kan man svara både ja och nej på? Smile

Mvh //Micke

_________________
Moderator Astrosweden forum

http://astrosweden.se
Användarens profil Alla inlägg som Skafar gjort Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida MSN Messenger
InläggPostat: 2011-08-30 12:56:30 Svara med citat
Cassini
Registreringsdatum: 28 augusti 2011
Inlägg: 3
Tack för hjälpen!

Användarens profil Alla inlägg som Cassini gjort Skicka personligt meddelande
 Beslutsstöd teleskop 10-20 tsek 
 Forumindex » Teleskop
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)  
Sida 1 av 1  

  
  
 Skapa nytt ämne  Svara på ämnet  

Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group Designed for Trushkin.net | Themes Database
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.